Projekt - "Zawód hotelarz – gwarancją mobilności na europejskim rynku pracy"
to tytuł nowego projektu realizowanego przez ZSP w Gubinie w ramach programu Leonardo da Vinci. W 8 z kolei realizowanym przez naszą szkołę programie staży, który rozpocznie się w sierpniu bieżącego roku weźmie udział 28 uczniów naszej szkoły wyjeżdżając na staże zagraniczne do francuskich hoteli i pensjonatów.
zobacz hotele, w których odbywane będą staże
W okresie od 16.07.2012. do 31.05.2014. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gubinie realizuje kolejny 8 już projekt w programie LEONARDO DA VINCI
pod tytułem „Zawód hotelarz – gwarancją mobilności na europejskim rynku pracy”
Uczestnikami będą uczniowie technikum klas II i III kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa i technikum żywienia i usług gastronomicznych
Planowany okres odbywania staży:
Grupa I – 02.08.2012. – 10.10.2012. - rekrutacja grupy I
Grupa II – 25.04.2013. – 03.07.2013. - rekrutacja grupy II
Grupa III – 04.07.2013. – 11.09.2013. - rekrutacja grupy III
Grupa IV – 15.03.2014. – 23.05.2014. - rekrutacja grupy IV
Projekt adresowany jest dla 28 uczniów.
Projekt - "Zdobywanie wiedzy praktycznej i kompetencji zawodowych"
Projekt pt. : „Zdobywanie wiedzy praktycznej i kompetencji zawodowych we francuskim hotelarstwie i gastronomii” realizowany przez Zespól Szkół Ponadgimnazjalnych w Gubinie w partnerstwie z francuskim Stowarzyszeniem "Francja - Polska, Lot - Lubuskie" w latach 2009-2011 został zakończony po powrocie ostatniej grupy uczestników w dniu 24 maja 2011 roku.
Projekt adresowany był do uczniów kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i gospodarstwa domowego, uczęszczających do szkół ponadgimnazjalnych z terenu województwa lubuskiego. Wyjazd na staż do francuskich hoteli i pensjonatów pozwalał sprawdzić opanowaną w szkole wiedzę i umiejętności, a ponadto wykształcić wyżej wymienione cechy, które staną się atutem naszych uczestników kiedy wejdą na rynek pracy lub rozpoczną własną działalność gospodarczą.
Projekt zakładał wzrost mobilności na wstępnym etapie kształcenia, który w efekcie końcowym ma doprowadzić do podniesienia zawodowych umiejętności praktycznych i poczucia własnej wartości uczestnika. Dzięki realizacji Projektu obserwujemy u uczestników większą zaradność, odwagę, łatwiejsze pokonywanie własnej nieśmiałości i lęk przed nieznanym. Uczestnicy nauczyli się radzić sobie w trudnych sytuacjach. Dla wielu stażystów były to pierwsze kroki w Ich dorosłe, samodzielne życie. Uczestnicy mogli również, podczas odbywania praktyk sprawdzić swoje zdolności językowe, które do tej pory były szkolone, bez możliwości konfrontacji z czynnym językiem. Uczeń mógł tam myśleć, mówić i pracować po francusku, co spowodowało znaczną progresję wiedzy językowej. Praca we francuskich hotelach i pensjonatach pozwoliła w większym stopniu poznać kulturę i zwyczaje francuskie i to nie tylko te żywieniowe. Spowodowało to większą spójność gospodarczą i społeczną dzięki przeniesieniu zdobytej wiedzy na nasz lokalny i regionalny rynek gastronomiczno-hotelarski.
Proces wdrażania projektu rozpoczął się w dniu 20.08.2009 roku wraz z rozpoczęciem przygotowania kulturowo - pedagogicznego pierwszej grupy.
W dniu 4 marca 2010 roku miała miejsce konferencja upowszechniająca rezultaty projektu.
Zgodnie z założonym terminarzem wyjazdów, na staż do Francji wyjechało 5, 8 osobowych grup uczestników. Wszystkie grupy odbyły szkolenie, wróciły do kraju, a ich uczestnicy złożyli na ręce instytucji wysyłającej raporty z odbytych staży.
Grupy LDV 2009-2011:
- Grupa 1 - Grupa 1/2009 LDV 7 od: 04.09.2009 do: 12.11.2009.
- Grupa II - Grupa 2/2010 LDV 7 od: 22.03.2010 do: 30.05.2010.
- Grupa III - Grupa 3/2010 LDV 7 od: 31.05.2010 do: 08.08.2010.
- Grupa IV - Grupa 4/2010 LDV 7 od: 09.08.2010 do: 17.10.2010.
- Grupa V - Grupa 5/2011 LDV 7 od: 13.03.2011 do: 21.05.2011.