Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Dobrze być Żywieniowcem !  

Zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych to:

  • Wejść w świat planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
  • Trendy urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwa domowe.
  • Z nutą mięty sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i bajecznej obsługi konsumenta.
  • Aktywne zachowanie się na rynku biznesu.
  • Prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
  • Szybkie sporządzanie biznes planu.

Wiedza zdobyta podczas nauki w naszej szkole przybliży Ci możliwość zdobycia interesującej pracy w: restauracjach, stołówkach, barach, kawiarniach, domach opieki, w instytucjach zajmujących się obrotem żywienia, organizacjach ochronykonsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności. Ponadto możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, agroturystyki.

Podstawy gastronomii i żywienia

  • Poznasz schemat organizacji działalności gastronomicznej.
  • Zastosujesz zasady higieny w procesie produkcyjnym.
  • Wykorzystasz żywność jako źródło składników pokarmowych.

Technologia gastronomiczna

Zgłębisz treści dotyczące wykonywania czynności przygotowawczych związanych z produkcją potraw.

  • Wykonasz asortyment potraw (zakąski, zestawy obiadowe).
  • Wykonasz wyroby ciastkarskie i desery.

Obsługa konsumenta

  • Kompleksowo obsłużysz konsumenta.
  • Zorganizujesz pracę w bufecie.
  • Sporządzisz i podasz napoje.
  • Warsztaty Edukacyjne 2014 ZSP Gubin 8

Usługi gastronomiczne

  • Dokonasz promocji usług gastronomicznych.
  • Zrealizujesz zlecenia na przyjęcia okolicznościowe i usługi cateringowe.
  • Rozliczysz koszty usług gastronomicznych, podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.

Podstawy działalności usługowej

  • Poznasz przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej.
  • Zdobędziesz umiejętność nawiązywania i utrzymywania kontaktów międzyludzkich.
  • Zaznajomisz się z prawem w działalności usługowej.

Technika pracy biurowej

Nauczysz się korzystać z programów komputerowych stosowanych w gastronomii.

  • Obsłużysz sprzęt i urządzenia biurowe.
  • Poprowadzisz korespondencję biurową gastronomii.

Marketing w gastronomii

  • Zapoznasz się z pojęciem i rolą gastronomii w gospodarce rynkowej.
  • Poznasz dystrybucje usług gastronomicznych a kształtowanie cen w gastronomii.

Rachunkowość i finanse w gastronomi

  • Opanujesz wiadomości: majątek i kapitały przedsiębiorstwa, sprawozdania finansowe, konta księgowe, ewidencja operacji gospodarczych na kontach bilansowych, dokumentowanie działalności zakładu gastronomicznego, zasady kalkulacji w gastronomii.

Praktyka zawodowa

  • Szczególną rolę w kształceniu naszych uczniów mają odbywane praktyki zawodowe krajowe i zagraniczne.
  • Organizowana jest przez szkołę.
  • Uczeń sam decyduje o miejscu praktyk. Może wybrać zakład gastronomiczny z bogatej listy instytucji współpracujących ze szkołą.

ŻYWIENIE JEST SZTUKĄ, W KTÓREJ I TY STANIESZ SIĘ MISTRZEM LUB MISTRZYNIĄ – WYSTARCZY SPRÓBOWAĆ – ZAPRASZAMY!

Slow Food

Przejdź na stronę

>>Slow Food

BIP

Biuletyn Informacji Publicznej ECKZiU Gubin

>>Przejdź do BIP

Biblioteka

Godziny otwarcia: pon i czw.: 07:00 - 10:00, wt,śr,pt: 13:15-16:15

>>Przejdź do biblioteki

Plan lekcji

Obowiązuje od 10.09.2018

>>Przejdź do planu lekcji

Pedagog szkolny

Godziny urzędowania:

pon. - pt. - 8:00 - 11:00

>>Przejdź na stronę pedagoga szkolnego

Dziennik elektroniczny

Dziennik elektroniczny VULCAN

>>Przejdz do dziennika

Modernizacja kształcenia zawodowego

w powiecie krośnieńskim

 

>>Czytaj więcej

ERASMUS+

Projekt Leonardo da Vinci

 

>>Czytaj więcej